Tarih: 28 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17491   

Uncinula necator
Külleme



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Uncinula necator (Schwein.) Burrill (anamorph: Oidium tuckeri Berk.) külleme hastaligi olarak bilinir ve bagcilik yapilan bütün alanlarda zarar yapan önemli bir fungal hastaliktir. Özellikle step ve kurak iklimdeki baglarda süratle yayilmalta ve her yil ortaya çikmaktadir, eger gerekli önlemler alinmazsa ciddi zararlara neden olabilir. Fungal etmen kis gibi olumsuz kosullari tomurcuk ve kabuk dokularinda misel olarak geçirir. Baharda gözlerin sürmesiyle birlikte infekteli yerlerde gelisen fungus yaprak ve yeni süren sürgünleri infekte etmeye baslar. Hastalik belirtileri ise sürgünler 15-20 cm gelinceye kadar belli olmayabilir. Onun için hastalikla mücadelede bu sürgünlerin ilaçlanmasi oldukca önemlidir. Hastalik etmeni bir kez infeksiyonu baslatirsa, yeni olusan enfeksiyon yerlerinde çok sayida konidisporlar olusur ve bir çok yeni infeksiyonlar tekrarlanrak devam eder. Hastalik etmeni dayanikli üreme organi olan kleistothecium olarakda kis gibi olumsuz kosullarini geçirir ve bunlardan olusan ascosporlar ile de enfeksiyonlarini gerçeklestirir. Ama eseysiz devrede olan enfeksiyonlar hastaligin yayilmasi ve ortaya çikmasinda çok daha önemlidir. Asma küllemsi diger külleme etmenleri kadar serrinligi sevmez, ve kurak kosullarda daha fazla görülür. Külleme etmeninin sporlari 10 °C de %20 nisbi nemde çimlenebilir ve gelismesi için ideal sicakliklar ise 25-28 °C' dir. Yüksek nem orani ve yagmurlar ise hastaligin gelismesi için uygun degildir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Baglarda külleme, asmalarin yapraklari basta olmak üzere, salkimlarda, çiçekte, çobuklarda, sülüklerde ve salkim saplarinda görülmektedir. Yapraklar küçükken belirtileri farketmek zordur, öncelikle yapraklar parlakligini kaybeder ve kirli yesil ya da solgun bir renk alir. Yapraklar normal yumusakligini kaybeder, kalinlasir ve gevreklesir. Hastaligin ileri dönemlerinde yaprak özellikle üst tarafinda kül gibi serpilmis beyaz tozlu bir görünüm ve yaprak kenarlarinda kivrilirmalar meydana gelir. Infekteli alanlar daha sonra siyahlasir ve ölür. Hastalik etmeni salkimlari çiçek devresinde veya daha öncede yakalayabilir ve olusan zarar bundan dolayi daha büyük olabilir. Hastalik meyveleride her gelisme döneminde yakalamakta ve infektelenen meyveler büyümez, küçük taneler olarak kalir ve irilesen tanelerde ise çatlmalar görülür. Koruk taneleri de olgunlasmadan önce enfektelenirse, bunlar üzerinde tozlu görünüm ve çatlamalar görülebilir. Çatlayan üzüm tanelerinde meyve çekirdekleri görülebilir. Hastaliktan etkilenen sürgünler fungal etmenin tozlu kül rengi gelismesi ile kaplanir. Hastaliktan etkilenen yapraklar ve diger dokular üzerinde üzerinde etmenin kleistothecium olarak bilinen siyah benekler seklinde dayanikli üreme organlari bol miktarda gelisir ve bunlar göz ile farkedilebilir.









Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Bitkilerin iyi kosullarda yetistrilmesi ve devamli kontrolü.
2. Dayanikli kültivaralarin yetistirilmesi.
3. Hastalikli ve kuruyan dallarin budanmasi, yere dökülen yapraklarin derin sürülmesi ya da toplanmasi ve yok edilmesi.
4. Baglarin havalanmasi iyi olacak sekilde tesis edilmesi.
5. Hastalik etmenine karsi yurt disinda biyolojik mücadelede tavsiye ediliyor, bunlardan AQ10 biofungicide bir fungal hyperparazit (Ampelomyces quisqualis) ve Serenade (Bacillus subtilis strain QST 713)' dir.
Kimyasal mücadele
Bag küllemesine karsi en etkili ilaç Kükürtdür, fakat bazi çesitlerde yanmalara sebebiyet vermekte bu yüzden dikkatli ve sinirli kullanilmalidir. Hastalik etmenine karsi birinci ilaçlama; Iç Anadoluda Mayis ayi basinda yani sürgünler 15-20 cm büyüklügüne gelince atilmasi tavsiye ediliyor, bu ilaçlama hastaligin daha sonra ortaya çikmasini etkilediginden mutlaka yapilmalidir. Ikinci ilaçlama ise, Haziran ortalarinda çiçeklenmeyi mütakip yapilmalidir. Üçüncü ilaçlama olarak Temmuz ortasinda taneler irilesince yapilmasi tavsiye edilmektedir.
Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar(100 Litre su için):
Buprimate EC 250 g/l (400 cc)
Carbendazim WP 50% (50 g)
Cyproconazole EC 50 g/l (20 ml)
Cyproconazole WP %0.8 + %80 Kükürt (100 g)
Diniconazole EC 50g/l (30 cc)
Dinocap 475 EC g/l (40 cc)
Fenarimol EC 120 g/l (15 cc)
Fenbuconaloze EV 50 g/l (40 cc)
Flusilazol EC 400 g/l (3 cc)
Hexaconaloze SC 50 g/l (40 cc)
Kükürt WP 73 % (500 g)
Kükürt WP 80% (400 g)
Kükürt TOZ 80-90-92-98% 1. Ilaçlama (2 kg/dekar)
Kükürt TOZ 80-90-92-98% 2. Ilaçlama (6 kg/dekar)
Kükürt TOZ 80-90-92-98% 3. Ilaçlama (8 kg/dekar)
Kükürt + Metalik Bakir+ Mancozeb WP 50+15+6% (800 g)
Myclobutanil EC 125 g/l (15 cc)
Myclobutanil EC 245 g/l (7.5 cc)
Myclobutanil + Dinocap EC 75+325 g/l (30 cc)
Nuarimol EC 90 g/l (10 cc)
Penconazole EC 200 g/l (25 cc)
Penconazole EC 100 g/l (10 cc)
Pyrazophos EC 300 g/l (50 cc)
Quinomethionate SC 500 g/l (25 cc)
Tebuconazole EC 250 g/l (40 cc)
Thiophanate Methyl WP 70% (40 g)
Tradimefon WP 5% (100 g)
Tridemorf EC 750 g/l (15 cc)
Triadimenol EW 50 g/l (100 cc)
Tridemorf +Nuarimol EC 225+360 g/l (60 cc)
Triforine EC 190 g/l (100 cc)
YM
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Uncinula necator
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net